سایت سازها چه امکاناتی دارند؟

شاید برای شما هم کلمه سایت ساز معنی دقیقی نداشته باشد و دوست داشته باشید که بدانید سایت ساز چیست؟ در این مقاله یک تاریخچه کلی از سایت سازها و اینکه یک سایت ساز دقیقا چه کاری برای شما انجام میدهد را آماده کرده‎ایم.

سایت سازها ابزارهایی هستند که امکان ساخت و ویرایش یک وبسایت را بدون نیاز به دانش برنامه نویسی، در اختیار کاربران قرار می دهند. سایت سازها به دو گروه تقسیم می شوند: آنلاین (تحت وب) و آفلاین (نرم افزار).

سایت سازهای آنلاین نرم افزارهایی تحت وب هستند که از طرف برخی از شرکت ها به طور اختصاصی طراحی می شوند و در اختیار کاربران قرار می گیرند مانند سایت ساز پرتال. سایت سازها به کاربران این امکان را می دهند تا وبسایت شخصی خود را به آسانی راه اندازی نمایند. گونه ای دیگر از سایت سازها، امکان ساخت وبسایت های تجاری یا تبلیغاتی را نیز در اختیار کاربران قرار می دهد.

دستۀ سوم و پیچیده تری نیز وجود دارد که امکان مدیریت آسان محتوا را نیز به کاربران می دهد. با افتخار می توانیم بگوییم که همۀ این امکانات در سامانه سایت ساز پرتال در اختیار کاربران ایرانی قرار گرفته است تا آنها بتوانند به راحتی و بدون نیاز به دانش برنامه نویسی اقدام به ایجاد وبسایت دلخواه خود نمایند.

سایت سازهای آفلاین، نرم افزارهایی هستند که بر روی رایانه شخصی افراد نصب و اجرا می شوند. آنها به کاربران امکان می دهند که وبسایت خود را طراحی کنند و پس از تکمیل تمامی مراحل، وبسایت خود را بر روی هاست و دامنه دلخواهشان راه اندازی نمایند. اینگونه نرم افزارها، عموما به عنوان “نرم افزارهای طراحی سایت” شناخته می شوند تا “سایت ساز”.

تاریخچه

نخستین وبسایت ها در سال 1990 راه اندازی و افتتاح شدند. این وبسایت ها به زبان HTML نوشته شده بودند. پس از گذشت چند سال، نرم افزارهایی برای ساخت وبسایت طراحی شدند و تا سال 1998 نرم افزار Dreamweaver به عنوان پرچمدار نرم افزارهای طراحی سایت شناخته می شد؛ هرچند، عدۀ بسیاری از کدهای نوشته شده در این برنامه به خاطر ناقص بودن و پیچیدگی بیهوده انتقاد می کردند. با حرکت کردن دنیای برنامه نویسی به سوی استانداردهای W3C، از دریم ویور و دیگر نرم افزارهای طراحی سایت آن زمان به علت ناسازگاری و عدم تطابقشان با استانداردها، انتقادهای شدیدی شد.

در طول زمان، تولید کنندگان این نرم افزارها سعی بر مطابقت دادن محصولاتشان با استانداردهای جدید کردند. اما بسیاری از طراحان سایت حرفه ای ترجیح دادند که کدها را به صورت دستی و بدون کمک نرم افزارها بنویسند.

نرم افزارهای متن باز (Open source) به مرور زمان توسعه داده شدند و استثناهایی برای مرورگرهای غالبی که کمی با استانداردها متغیر بودند، قائل شدند. استاندارد W3C پروژۀ Amaya را در سال 1996 آغاز کرد.

آمایا یک ابزار ویرایش و تدوین وبسایت است که اسناد، مدارک و متون یک وبسایت را به صورت مستقیم و بی واسطه ایجاد و به روز رسانی می کند. هدف از طراحی نرم افزار آمایا فراهم کردن یک فریم وُرک بود که بتواند در یک محیط واحد و ثابت با بسیاری از استانداردهای W3C مطابقت داشته باشد. آمایا در ابتدا به عنوان یک ویرایشگر زبان HTML و CSS راه اندازی شد و اکنون از,XML, XHTML  MathML و SVG پشتیبانی می کند.

Geocities یکی از اولین سایت سازهای مدرنی بود که راه اندازی شد. استفاده از Geocities بسیار آسان بود و نیازی به هیچگونه مهارت برنامه نویسی نداشت. 5 سال پس از راه اندازی، این سایت ساز در سال 1999، توسط وبسایت Yahoo! به قیمت 3/6 میلیارد دلار خریداری شد. در سال 2009، به علت ناسازگاری با پیشرفت های امروزی دنیای طراحی وب، یاهو به این پروژه خاتمه داد. از آن پس، بازار کار برای دیگر سامانه های سایت ساز از قبیل Weebly, Wix.com و Webs.com گسترده تر شد. هم اکنون بیش از 100 میلیون وبسایت توسط این 3 سامانه سایت ساز راه اندازی شده اند.

تفاوت سایت سازهای آنلاین و آفلاین

سایت سازهای آنلاین معمولا از کاربران خود می خواهند پیش از استفاده از امکانات، اقدام به ثبت نام نمایند. برخی از سامانه های سایت ساز جهت تبلیغات، نمونه وبسایت های ساخته شده توسط سامانه شان را در اختیار مشتریان قرار می دهند. امکاناتی که سایت سازهای آنلاین در اختیار افراد قرار می دهند بسیار متفاوت است.

از امکانات اولیه برای طراحی یک سایت شخصی تا امکاناتی پیشرفته برای ساخت یک شبکه اجتماعی، همگی توسط سایت سازها در اختیار مشتریان قرار می گیرند. مهم ترین ویژگی سایت سازهای تحت وب، سرعت بالا و رابط کاربری پنل آنهاست. همۀ افراد می توانند بدون داشتن هیچگونه مهارت برنامه نویسی از سامانه های سایت ساز آنلاین استفاده نمایند.

یکی دیگر از ویژگی های سایت سازها، خدمات و پشتیبانی فنی است. شما می توانید با بروز هرگونه مشکل با بخش پشتیبانی سامانه خود تماس بگیرید و مشکل به وجود آمده را با آنها مطرح سازید و یا از فایل ها و ویدیوهای آموزشی آنها استفاده نمایید.

وبسایت های به وجود آمده توسط سایت سازها معمولا به دو زبان HTML یا Flash نوشته می شوند. Flash فرمتی اختصاصی است که زمانی به فرمت استاندارد تبدیل شد و توسط مرورگرهای اصلی پشتیبانی می شد. هرچند، در چند سال اخیر به علت مغایر بودن با استانداردهای وب (HTML5) محبوبیت خود را از دست داد. همچنین سیستم عامل های اصلی موبایل مانند iOS و Android دیگر از فرمت Flash پشتیبانی نمی کنند.

ابزارهای فرمت HTML به دو دسته تقسیم بندی می شوند: آنهایی که اجازۀ ویرایش کدهای منبع را به کاربران می دهند و آنهایی که تنها دارای حالت WYSIWYG هستند.

نرم افزارهای طراحی سایت آفلاین معمولا در خدمت طراحان وبسایت حرفه ای هستند. افرادی که نیاز دارند صفحاتی برای بیش از یک مشتری یا وب هاست ایجاد نمایند. نرم افزارهای طراحی سایت مدرن، معمولا اجازۀ ویرایش کدهای منبع را به کاربران می دهند و هم دارای حالت WYSIWYG هستند. می توان گفت که همۀ نرم افزارهای طراحی وبسایت امروزی از CSS پشتیبانی می کنند. استفاده از این نرم افزارها معمولا نیازمند دانش اولیۀ زبان HTML و CSS می باشد.